Tuesday, January 4, 2011

SUK Selangor: siapa menang, siapa terkena ?

Selepas pru-12, berbagai insiden politik melanda tanah air. Pilihan raya kecil paling banyak,tragedi lompat parti, 16 Sep, Wakil rakyat menjadi ahli parlimen bebas..hai pening-pening kawan !

Ni hal SUK Selangor, pertembungan DS Khalid Ibrahim vs kerajaan pusat. Sultan Selangor jadi hakim. Kawan di ofis jenuh memikir perkara ni walaupun kawan ni bukan wakil rakyat..kata rakan2..abih la BN, kalau DUN selangor buat sidang tergempar untuk mengembalikan kuasa mutlak sultan.

1. Khalid memerlukan 2/3 sokongan anggota dewan tetapi PR tidak cukup jumlah sebanyak tu.

2.Wakil rakyat BN pula TERPAKSA juga menyokong usul ini untuk mengelakkan di tuduh derhaka pada sultan kerna UMNO yang melantik diri sendiri sebagai panglima sultan. Kalau tak sokong mati lah puak-puak UMNO selangor kena tuduh penderhaka kepada istana.

3. Tetapi, UMNO harus membuat syarat kepada Khalid sebagai balasan menyokong pemberian sepenuh kuasa mutlak kepada sultan seperti hal-ehwal agama islam dan meluluskan sesuatu keputusan DUN.

4. DAP mesti tak setuju jika sultan dapat full power,tak dapat le lagi nak masuk masjid dengan surau untuk kegiatan politik. Father Khalid Samad pun tak dapat lah memberi ceramah agama dan khutbah jumaat sesuka hati. Penceramah-penceramah PAS pastinya sukar untuk masuk memberi takzirah politik di masjid dan surau selepas ini.

5. Last sekali, PR dan Khalid juga yang kalah..kalau tuan-tuan tak percaya, tunggukah kesudahan drama ni.

kata kawan..politik Malaysia semakin pelik dan pelik

1 comment:

  1. Ini semua punca Anuar Al-Juburi dan si Khalid Gagap... Tengok dah Lihat

    ReplyDelete