Close

Tuesday, September 1, 2009

malaysia pengeluar minyak?


DS anwar ibrahim selalu mempertikaikan malaysia membandingkan harga minyak di indonesia lebih tinggi berbanding malaysia. DS anwar pun membidasnya dalam tour ceramah beliau mengatakan bahawa najib penipu kerana indonesia bukanlah pengeluar minyak. tambah beliau lagi minyak malaysia banyak.betul ke banyak. Jom kita cek negara mana yang paling banyak minyak. betul ke indonesia tak ada minyak? buat orang2 yang bertepuk tangan semasa mendengar ceramah DS anwar baik korang baca betul2.

negara yang menganggotai pertubuhan pengeluar minyak dunia ( OPEC) ialah

Algeria, Angola, Ecuador,Iran, Iraq, Kuwait, Libya, Negeria, Qatar, arab saudi Ameriyah Arab Bersatu ( UAE ), venezuela,Indonesia dan gabon. bagaimanapun indonesia dan gabon menarik diri berikutan semakin kurangnya pengeluaran minyak didalam negara dan kurang penemuan telaga minyak yang baru. OPEC bertujuan menyelaras pengeluaran minyak di negara2 utama pengeluar dan menstabilkan harga komoditi ini.


Malaysia? sori ye, negara ni bukan pengeluar minyak utama. kalau semua stok negara pengeluaran dari telaga minyak negara (tanpa diimport) di gunakan untuk semua sektor kenderaan, perkilangan dan tenaga, seminggu sahaja dah settle semua stok.


orang2 kampung dan orang2 yang tak tau,mai nak habaq,hangpa semua dah kena tipu.

1 comment: